Детските столчета за кола с монтаж обратно на движението са 5 пъти по – безопасни!

столчета за кола обратно на движението

Столчетата за кола с монтаж обратно на движението драстично намаляват риска от смърт или телесна повреда.

Но защо детските седалки с монтаж, обратно на движението са много по – добри и от къде идва идеята ?

Когато говорим за безопасност на движението, най-лошият сценарий, който може да се случи при автомобилна катастрофа, е челен сблъсък. Такива произшествия са и най-честите и при тях сътресенията са най-сериозни, т.е. те могат да имат най-сериозни последици върху здравословното състояние на пострадалия .

В тези случаи трите основните недостатъка на обезопасяването със столчета за кола с монтаж в посока на движението са: 
  • Висок риск от наранявания в областта на шията, които могат да доведат до парализа или смърт;
  • Черепни и лицеви травми, причинени от предмети и отломки отделени при инцидента;
  • Наранявания на вътрешните органи причинени от коланите на столчето за кола, които могат да бъдат фатални.

Пътуването в столчета за кола в обратна посока значително ще намали стреса върху врата

Що се отнася до безопасността на децата, най-добрият начин за смекчаване на последиците от челен сблъсък със сигурност е поставянето на детски столчета за кола в посока, обратна на посоката на движение и избор на най-добрата детска седалка за кола.

столчета за кола с монтаж обратно на движението

Натоварванията в шийните области измерени при детските седалки с монтаж в посоката на движение в момента на удара със скорост 50 км/ч са от 160 до 220 кг..

Медицинските специалисти препоръчват напрежението да се ограничи най – много до 130 кг.

При седалките с монтаж, обратно на посоката на движение напрежението в шийната област в момента на сблъсъка обикновено е между 40 и 60 кг.

Проучванията показват, че седалките с монтаж, обратно на посоката на движение са 5 пъти по – безопасни до две годишна възраст.

Дали предимствата изчезват след това – не.

Седалките с монтаж, обратно на посоката на движение, са безопасни дори и за възрастни. Особено големи са предимствата на столовете с монтаж, обратно на посоката на движение за деца до 4 или 5 години, време, в което детските глава, врат и гръбначен стълб все още не са добре укрепнали.

„5 пъти по – безопасни“, може да звучи като много голяма разлика, но лесно може да бъде обяснено. При 100 катастрофи със детска седалка, монтирана в посока, обратно на движението 8 деца ще загинат или ще се окажат с тежки наранявания, а при 92 няма да има последствия или ще са леко ранени. При 100 катастрофи със столче за кола, монтирано по посоката на движение 40 деца ще загинат или ще получат тежки наранявания, а при 60 няма да има последствия или ще са леко ранени.

Главата и шията на детето са най-чувствителните точки на тялото

Повечето родители мислят за децата си като за по – малки възрастни . Те могат да изглеждат като малки възрастни, но реалността е много по-различна. Защитата на едно бебе или дете в колата е трудно, тъй като телесния състав е много различен от един възрастен. Мускулатурата не е добре развита за да осигури нужната подкрепа. Главата, вратът и гръбначният стълб са деликатни и все още не са добре развити. Седалките с монтаж, обратно на посоката на движение помагат да се запазят тези деликатни области при злополука

пропорции на детската глава и тяло

Погледнете малко си дете, особено в главата. На един възрастен главата е около 6% от телесното му тегло, а на 9-месечна възраст главата на бебето е 25% от телесното му тегло. Това е причината нараняванията на главата на децата да са по – тежки, отколкото при възрастните.

Вратните прешлени на малкото дете са много нежни и недостатъчно развити. При новороденото дете шийните прешлени се състоят от отделни малки костици, присъединени от хрущял, с други думи скелета на бебето все още е мек. Хрущялите се превръщат в кости през първите три години от живота на бебето. В процеса на втвърдяване на костите, наречено осификация, продължава до пубертета. Мускулите и сухожилията в областта на шията се развива по подобен начин.

прешлени

С течение на годините прешлените на вратът бавно променят формата си по начин, който ги прави далеч по-здрави. С течение на годините шийните прешлени стават по-здрави. Отначало са с плоска форма, която след това преминават в седлообразна форма. Това е много по-важно, отколкото някой може да си помисли.
„Бъдейки седлообразни, означава също, че шийните прешлени ще се поддържат един друг и ще се подпомагат, ако главата е отхвърлена напред. При малките деца липсва тази допълнителна защита.“

Малките деца не могат да се справят с големите сили, породени от сблъсък, докато са по посока на движението. Дори и при скорости, които ние смятаме за незначителни. Позиционирането на детето обратно на движението осигурява максимална защита.

При седалките по посока на движението детските рамена и тяло се придържат от колани. Но областите на вратът и главата се отхвърлят силно напред, което прилага сериозни сили върху все още неразвитите глава, врат и гръбнак. За дете, поставено обратно на посоката на движение, сблъсъка не е толкова сериозен, тъй като целият гръб на детето поема силите на удара. Главата и вратът се притискат в седалката и остават добре защитени и няма притискане на тялото от коланите на столчето за кола.

Статистиката говори сама за себе си

Забележете, че опита на Швеция се цитира най – често, когато става дума за безопасността на детските седалки, особено при обсъждането на столчета за кола с монтаж, обратно на движението. Шведите ползват детски седалки с монтаж, обратно на движението много преди другите страни и са водещи при изследванията в областта за последните 50 + години. Шведските детски автомобилни седалки са различни и позволяват на децата да седят обратно на посоката на движение до 25 кг., най – дълго ползваните детски седалки с монтаж, обратно на движението в света.

Един поглед към статистиката в Швеция е достатъчен, за да видите разликите между седалките с монтаж, обратно на посоката на движение и седалките с монтаж в посоката на движение. Шведските изследвания в областта показват, че обърната назад седалка за деца намалява сериозните наранявания с 92%, докато седалките в посока на движението намалява вредата до 60%. През последните няколко години останалата част на Европа (и останалата част на света) също е наясно с това.

Germany vs Sweden

Вижте разликата в отчетените данни в Швеция (където децата пътуват обратно на движението най – малко до 4 години и в Германия където децата обичайно биват поставяни в посока на движението след 9-12 месеца.

Обърнете внимание, че разликата при децата до една година е минимална, защото и в двете държави децата пътуват обратно на движението. Значителна разлика има след пъвата година, когато в Германия поставят децата в посока на движението, докато в Швеция децата остават обратно на движението колкото може по – дълго.

В много често родителите поставят децата си твърде рано в столчета за кола с монтаж в посоката на движението, което причинява много ненужни наранявания и смъртни случаи.

Какво трябва да направят родителите ?
Обезопасявайте децата си в столчета за кола обратно на движението  най – малко до 2 ½ години, дори по – дълго, докато границата на детското столче, докато е достигната максималната граница за височина или теглото на детето.

Вашият коментар