Официално становище относно теста на ADAC за колани за бременност

BeSafe_Pregnant iZi Fix

През ноември 2023 г. ADAC публикува тест на различни колани за бременни и заключи, че тези
коланите не предлагат никаква допълнителна безопасност в случай на злополука – твърдейки, че дори водят до по-висок риск по време на злополука.
След като прочетохме внимателно статията на ADAC и техните заключения, ние сме изненадани от
няколко, в нашите очи, дори подвеждащи заключения, които ADAC е извлякъл от този тест без да вземе предвид някои подходящи фактори, като неправилна употреба или ситуации от реалния живот.

Достатъчен ли е автомобилния колан дори и за бременни жени?

ADAC заключава, че използването на обикновения 3-точков автомобилен колан е напълно безопасен дори за бременни жени.
Това наистина е така, когато се използва правилно, което означава, че тазовия (надбедрен) колан е поставен съвсем ниско, на нивото на бедрата и под корема, където е разположено бебето и диагонала на раменния колан е между гърдите.
В реалността обаче, за съжаление, не винаги нещата изглеждат така. Скорошно проучване, проведено от шведската застрахователна компания Folksam заедно с Chalmers Industriteknik Foundation ясно показа, че има много висок процент на неправилна употреба: 4 от 10 бременни жени използват автомобилния колан неправилно.

предпазен колан за бременни Pregnant iZi Fix 2

ляво: некоректна позиция на автомобилния колан
дясно: коректна позиция на автомобилния колан

„Предпазният колан е най-важната система за защита и намалява риска от смърт при сблъсък с около 50 процента – дори и при бременни жени. Ако сте бременна е изключително важно е да помислите как използвате колана на автомобила, така че, както вие, така и нероденото ви дете да сте защитени по най-добрия начин“, казва Хелена Стигсън, изследовател във Folksam.

В допълнение към тези случаи, при които неправилната употреба се случва при закопчаване, също може да има риск, и когато тазовия колан (колана над бедрата) променя позицията си по време на шофиране поради формата на корема (където е разположено бебето) и движенията на жената.
Манекена използван при краш тест, който е обезопасен правилно с автомобилния колан и без допълнителен колан за бременност, както е направено в контролната група на ADAC теста – разбира се няма да се движи много преди сблъсъка. При извършване на теста в контролната група, ADAC прави тестове само с правилно поставен автомобилен колан, което оставя въпросителни за това какво би се случило при инцидент, ако коланът е неправилно разположен и неправилно подравнен.

И така, какво прави коланът за бременни BeSafe?

Коланът за бременни BeSafe има една задача – и тя е да се увери, че тазовия (надбедрен) колан на автомобила е в правилната позиция при закопчаване, по време на шофиране и при инцидент.
В анализа на ADAC за колана за бременност на BeSafe те отчитат, че „по време на инцидента,
коланът за бременност няма ефект върху функционирането на 3-точковия колан на автомобила.“ Това е правилно.
Ето как коланът за бременни BeSafe е проектиран да се държи при инцидент. Решаващият елемент е, че коланът на превозното средство е поставен правилно, преди да се случи инцидентът – защото тогава той ще направи това, което трябва да направи: да защити бременната жена и нейното бебе.
От заключенията на ADAC изглежда така, сякаш коланът за бременност трябва да манипулира автомобилния колан по време на инцидент, но това е погрешно схващане.

Относно за комфорта?

ADAC също разговаря с някои жени и ги пита за комфорта по време на шофиране бременност.
Всички те отговарят, че нямат проблем с комфорта и че коланите в теста не увеличават комфорта.
Самите ADAC обаче подчертават ограничението на тези данни, че са качествени, а не представителни.
За съжаление, ние също нямаме количествени данни по този въпрос, но ние и нашите търговците на дребно редовно получаваме обратна връзка от бременни жени, които потвърждават, че коланът за бременни BeSafe подобрява тяхния комфорт по време на шофиране.

И така, какви изводи бихме могли да направим?

Използването на 3-точковия автомобилен колан е от решаващо значение и по време на бременност. Въпреки това, позиционирането на коланът е също толкова важен, тъй като неправилно поставеният тазов колан може да доведе до тежки наранявания на майката и бебето. Ако бременната жена може постоянно да следи, дали коланът на автомобила е поставен правилно на височината на бедрата под корема (където е разположено бебето) и да го коригира в случай на нужда, то тогава коланът за бременни BeSafe няма да бъде необходим.
Въпреки това, ако има опасност позицията на колана да не е както трябва – поради небрежност, когато се закопчава (може би когато сте под стрес), поради плъзгането на колана на автомобила нагоре, когато жената се движи по време на по-продължително возене или шофиране или поради нефокусиране върху правилното позициониране на колана в ранните месеци на бременността, когато все още няма забележим корем и след това – коланът за бременни BeSafe ще добави допълнителна безопасност, като гарантира, че коланът на превозното средство може да изпълнява задачата си по предназначение.
Важно е обаче автомобилния колан да е добре опънат и цялата му хлабина да бъде обрана, както при използване на колана за бременни, така и когато такъв не се използва.

Вашият коментар