История на детските столчета за кола

история на детските обезопасителни столчета за кола

Представете си за секунда как eдна травма или нараняване би променила начина на живот на вашето дете. Нараняванията на фронталния лоб могат да доведат до много проблеми, като нарушения на паметта, образователни или IQ дисфункции, или дори загуба на способността да се чете и пише. Могат да се появят и някои емоционални разстройства, като хиперактивност, апатия, или невнимателност.

Това са ужасяващи мисли.

Това мислене обаче е довело до най-голямото развитие на детската безопасност в миналия век. Детските обезопасителни средства за автомобили (или както понякога ги наричаме: детски седалки, столчета за кола, бебешки столчета, кошчета и т.н.) са разработени през последните петдесет години като средство за борба с травмите и нараняванията които децата могат да получат в случай на автомобилна катастрофа.

Разумното и внимателно шофиране не винаги е пътя към по-дълъг живот, но благодарение на еволюцията на детските безопасителни седалки, е лесно да осигурите едно добро начало за вашето дете.

Първия случай на обезопасяване на дете в превозно средство е през 1898 година. Това ранно устройство е представлявало една торба със шнур, която се е прикрепяла към седалката на автомобила. Целта на това обезопасително средство е била да не позволява на децата да се изправят и да не падат от местата си когато колата е в движение. По това време е имало малко автомобили по пътищата и те са се движили с ниска скорост, за това безопасността на децата не е била приоритет. Автомобилите са били прекалено скъпи и не особено надеждни. Основно са се ползвали като хоби от богатите.

В края на века Хенри Форд автоматизира производството на автомобили и фабриките започват да произвеждат стотици коли всеки месец. Цената на автомобилите намалява и все повече хора започват да си позволят да шофират, което довежда до задръствания по улиците.

В същото време броя на инцидентите свързани с автомобили се увеличават драстично, увеличава се и броя на жертвите от невнимателно шофиране.

Първо столче за кола

Едва през 1930г.  дизайнерите разработват детско столче за кола, но то не е проектирано да обезопаси детето в случай на инцидент, а по – скоро е целяло да постави децата в положение,  удобно за родителя, за да ги наблюдава и обслужва.  По това време, обезопасителни колани стават все по – често срещано обезопасително устройство в превозни средства, разработват се и други устройства за безопасност с цел да спре растящия брой смъртните случаи.

детски столчета за кола ретроспекция
детско столче за кола 1947 год.

Обезопасяването чрез колана на автомобила е било често срещано, докато обезопасяването на децата в автомобила остава на заден план.

За съжаление 30 години са нужни за да се направи нещо сериозно по темата.

Столче за кола обратно на движението

През 1960-те шведския учен професор Бертил Алдман разработва първите столовете за коли с монтаж, обратно на движението. Това са първите детски столчета за кола предназначени да предпазват децата от наранявания в случай на катастрофа.

история на детските столчета за кола

Вашият коментар