Зимно яке в столчето за кола?!?

Зимни якета в столчета за кола

Научете защо трябва да съблечете зимното яке, когато детето ви е в столчето за кола.

Поставянето на децата в столчетата за кола, облечени в зимни якета е често срещана грешка. Прочетете, за да научите повече, защо трябва да свалите дебелите зимни дрехи, преди да поставите детето си в столчето за кола. Научете шест безопасни алтернативи за затопляне на децата в автомобила.

В BeSafe знаем, че защитата на вашето дете и неговата безопасност е ваш приоритет номер едно, независимо дали е в училище, на почивка, у дома или в този случай: в колата ви. В края на краищата причината за поставяне на столче за кола в автомобила ви е с цел да се осигури безопасността на вашия син или дъщеря. Така че нека поговорим, защо трябва да избягвате комбинацията от зимни якета и детски седалки за кола. 

Когато температурите падат и вие предпазвате детето си от студа със зимно яке, свалянето му, преди да тръгнете да шофирате е последното нещо, което би ви дошло наум. Ето защо, ние като производител на столчета за кола, правим каквото можем, за да разпространяваме следното съобщение всяка година преди настъпването на зимата: В случай на злополука или дори при рязко спиране, коланът на столчето за кола може да не е достатъчно стегнат върху тялото на детето, ако то е облечено със зимно яке. В резултат на това, столчето за кола не може да обезопаси детето ви толкова добре, колкото е нужно. 

Защо дебелите зимни якета са опасни, когато детето е в столчето за кола?

Повечето зимни якета имат пълнеж като пух или пера, които са предназначени да затоплят вашето дете, като създават плътен „въздушен буфер“ между вашето дете и студения въздух навън.

Поставяйки детето в столчето за кола с такова яке, дебелината на якето може да ви попречи да стегнете колана така, че той да е в контакт с горната част на тялото на вашето дете.


На тази снимка изглежда, че коланът е затегнат добре и че не може да бъде опънат повече.


Когато запазите същите настройки на колана и след това свалите якето, става ясно, че има много пространство между горната част на тялото на вашето дете и колана.


За разлика от горната, тази снимка показва колко стегнат трябва да бъде коланът, когато закопчаете детето си правилно.


В случай на злополука, при която детето ви бъде изтласкано от седалката и коланите, силите са толкова силни, че въздухът в якето се освобождава. Това води до наличието на твърде много пространство за движение на тялото на вашето дете, тъй като коланът не е достатъчно стегнат, за да го държи здраво и безопасно. От друга страна, колкото по – голямо е движението на тялото, толкова по – сериозни биха били нараняванията.

Ето защо, когато пътувате с деца през зимата, настоятелно ви препоръчваме да да не ги обличате в дебели зимни якета.


Как да предпазите детето си от студа в колата?


 1. Използвайте зимно чувалче, специално предназначени за бебешки столчета за кола Зимните чувалчета, специално проектирани за използване с бебешки столчета за кола, имат отвори на гърба и предварително изрязани дупки, които позволяват поставянето на колана от вътрешната страна в правилната му позиция. Тъй като тези зимни чувалчета са затворени над колана и имат несвиваем материал като вълна в задната част, не се добавя пухкав слой между вашето дете и колана на седалката.
 2. Поставете бутилка с гореща вода в столчето за кола 5-10 минути преди тръгване (разбира се, трябва да я отстраните, преди да използвате столчето).
  Пет до десет минути преди тръгването, поставете бутилка с гореща вода в столчето за кола за да затоплите детската седалка и детето ви да не седи в контакт със студена повърхност. Така то ще получи и допълнително отопление отдолу. Това предложение е направено от потребители на столчета за кола BeSafe, за което им благодарим!
 3. Облечете детето си в дрехи от полар или вълна
  Тези материали предлагат добри изолационни свойства, без да са толкова дебели, така че коланът да може да се натегне правилно.
 4. Облечете якето „наопаки“, след като закопчаете детето в столчето за кола
  Поставете детето си в детската седалка без якето и го стегнете здраво. След това можете да облечете якето „наопаки“, като го поставите върху ръцете и го поставите върху горната част на тялото на детето. Така коланите ще останат под якето и по този начин ще предпазите детето от студения въздух, без да нарушавате безопасността на столчето за кола.
 5. Вземете допълнително одеяло със себе си в колата
  След като закопчаете детето в столчето за кола, поставете одеалото върху него и му позволете да се сгуши в него. Това ще направи пътуването му по време на цялото пътуване топло и уютно, и същевременно безопасно.
 6. Облечете детето си с пончо, като поставите задната му част върху детската седалката
  Ако детето ви носи пончо, можете да поставите частта, която виси на гърба му върху детското столче за кола, а предната част над колана. По този начин можете да създадете „топъл балон“ под пончото и все още да сте сигурни, че няма дебел слой, който да пречи на колана да бъде стегнат. Алтернативно, същото може да се постигне, като вземете одеяло и изрежете отвор за главата в него. Моля, уверете се обаче, че задната част на пончото/одеялото лежи свободно върху столчето за кола и не е закрепена никъде. Това предложение е направено от потребители на столчета за кола BeSafe, за което им благодарим!

Как да информираме повече родители вредата от използването на зимни якета в столчетата за кола

Познавате ли някой, който трябва да знае за вредата от използването на зимни якета в столчетата за кола? Един от начините да накарате повече родители да осъзнаят опасността е като споделите нашата статия с тях.

Благодарим ви за помощта за разпространението на информацията! С ваша помощ повече деца ще пътуват безопасно през студените зимни месеци.

Вашият коментар